Бисквитки на сайта на Dr.Oetker

 

Използвайки нашия сайт, се съгласявате, да използваме „бисквитки“, за да подобряваме информацията в него. Може да ги премахнете ръчно. Повече информация тук.

Бутер чудеса

Пръчици с бекон, цветенца със сини сливи и малки кроасанчета с лещници

38 парчета /парченца

изисква малко опит 80 Минути

Съставки

Съставки

за рецептата Бутер чудеса

Многолистно тесто:

375 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
50 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
1 щипка сол
1 бр. яйце
50 г масло
200 мл прясно мляко студено
150 г масло

Пръчици с бекон (16 парчета):

около 125 г бекон
1 с.л. лют айвар

Цветенца със сини сливи (8 парчета):

500 г сини сливи
150 г конфитюр от сини сливи (друго гъст мармалад)
1 с.л. Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
1 с.л. конфитюр от праскови
1 с.л. вода
200 г сладкарска сметана
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
1 пак. захар с канела Dr.Oetker

Малки кроасанчета с лещници (12 парчета):

100 г орехи смляни или лещници
40 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
1 бр. белтък
1 с.л. вода
1 бр. жълтък
1 с.л. прясно мляко

Приготвяне

Приготвяне

Многолистно тесто

Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти без маслото. Разбийте с миксер за кратко на най-ниска, след това за 5 минути на най-висока степен до получаването на гладко тесто.

Оставете тестото покрито на топло за 5 минути.

1

Нарежете маслото (150 г) на тънки филийки. Върху леко набрашнена повърхност размесете тестото и разточете до получаване на правоъгълник с размери 40х25 см. Върху едната половина (25х20 см) подредете парчета масло, като оставите свободни по 1 см от края. Поставете другата половина тесто отгоре и разточете с точилка, натискайки леко. Разточете тестото отново до правоъгълник с размери 40 х 25 см. Вземете тестото от късата страна и го прегънете през средата. След това отново прегънете тестото на две като книга, така че да имате 4 слоя един върху друг. Покрийте тестото и го сложете в хладилника за 15 минути.

2

Върху набрашнена повърхност поставете тестото и отново го разточете до правоъгълник с размери 40 х 25 см. Прегънете го на две и отново го покрийте. Сложете за 15 минути в хладилника. Разточете тестото до правоъгълник с размери 50х40 см.

3

Пръчици с бекон

Пръчици с бекон

Нарежете парчетата бекон. От тестото отрежете една лента с размери 10х40 см и я намажете с айвар. Нарежете лентата на 16 парчета с дължина 10 см. Разпределете бекона върху лентите и навийте всяка лента както е показано на фиг. 1. Сложете пръчиците в предварително застелена тава.

Печете в средата на предварително загрята фурна около 12 минути на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C.

След изпичане извадете пръчиците заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охладят или сервирайте топли.

4

Цветенца със сини сливи

Измийте сините сливи, извадете костилките и ги нарежете на кубчета. Разбъркайте конфитюра от сливи с Густин-фино нишесте. Добавете кубчетата сини сливи. От тестото изрежете лента с размери 25х40 см. Разделете я на 8 еднакво големи парчета. Поставете малко вода във всеки ъгъл на образувалите се правоъгълници. Навийте ъглите към средата на всяко парче и леко натиснете.

Наредете парчетата в предварително застлана тава за печене. Сложете конфитюр от сини сливи в средата на всяко парче.

Печете в средата на предварително загрята фурна около 15 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

След изпичане извадете заедно с хартията за печене върху метална скара. Загрейте на котлон за кратко конфитюра от праскови с вода. Намажете страните на цветчетата и оставете да се охладят.

Разбийте сметаната с ванилена захар, захарта с канела и сервирайте заедно с цветенцата със сини сливи.

Намалете температурата на фурната.

5

Малки кроасанчета с лещници

Малки кроасанчета с лещници

Разбийте орехите или лещниците заедно със захарта, ванилената захар, белтъка и водата. Намажете сместа върху последната лента тесто. Разделете тестото на 6 парчета с дължина 15 см. Разделете на 2 всяко парче по диагонал от по-широката страна. Всеки триъгълник го навийте като кроасанче както е показано на фиг. 2.

Поставете кроасанчетата в предварително застлана с хартия за печене тава. Разбийте жълтъка и млякото и намажете кроасаните.

Печете в средата на предварително загрята фурна около 17 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

След изпичане извадете кроасаните заедно с хартията за печене върху метална скара и ги оставете да се охладят.